Pas op voor oplichters als je online tweedehands kleding koopt of verkoopt

door

in

Zo lang als er gehandeld wordt, zijn er al oplichters. Mensen die er geen probleem mee hebben om zich te verrijken ten koste van een ander. De huidige digitalisering waarin steeds meer online zaken wordt gedaan, maakt het nog aantrekkelijker voor oplichters om hun slag te slaan. In dit artikel geven we je tips waarmee je ze een stapje voor kunt zijn.

Oplichters maken geen onderscheid

Ben jij zo iemand die denkt: “Dat gebeurt mij niet.” Of heb je misschien al ervaring met de trucs van oplichters? Dat maakt de oplichters helemaal niets uit. Als ze de kans krijgen, ben je aan de beurt, of weer aan de beurt. Want, één ding kan er over oplichters gezegd worden, ze discrimineren niet. Wees dus altijd op je hoede als je online kleding koopt of verkoopt.

Maatregelen die je kunt nemen om oplichting te voorkomen

Natuurlijk zijn de meeste kopers en verkopers van tweedehands kleding eerlijke mensen waarmee je goed zaken kunt doen. Maar, voorzichtigheid blijft geboden. Daarom hebben we tips voor je verzameld die je voor veel slimme trucs van de oplichters kunnen behoeden.

  • 1-cent betalingen en Tikkie fraude: Een koper stuurt je in de WhatsApp een Tikkie-link met het verzoek om 1 cent over te maken, zodat hij of zij weet dat jij betrouwbaar bent. 

De link die je ontvangt, stuurt je naar een nagemaakte website. Nadat jij die ene cent hebt overgemaakt, kan de oplichter vrolijk gebruik maken van jouw bankgegevens. Let altijd op dat de link moet beginnen met https://tikkie.me.

  • Verzenden of ophalen: In de advertentie van de oplichter staat “verzenden of ophalen”. Ophalen is natuurlijk veiliger, maar het adres van de verkoper is op een afgelegen plaats, bijvoorbeeld op één van de Waddeneilanden. 

De keuze voor verzenden is dan natuurlijk snel gemaakt en je raadt het al: je pakje komt nooit aan.

  • Identiteitsfraude: De oplichter biedt mooie spullen aan voor een scherpe prijs. Als je met hem of haar in contact komt, wordt je gevraagd om een kopietje van je ID op te sturen. Dan weet hij of zij dat jij te vertrouwen bent. Om jou gerust te stellen, stuurt de oplichter jou eerst een kopietje van die van hem of haar. 

Niet doen! De kopie die jij ontvangt is waarschijnlijk afkomstig van een eerder slachtoffer en jouw ID kan worden gebruikt voor identiteitsfraude. Voordat je het weet, staan de deurwaarders dan bij jou voor de deur.

Gezond verstand tips

Tot slot geven we je nog een aantal tips die weliswaar voor de hand liggen, maar toch het vermelden waard zijn.

  • Neem geen genoegen met een bewijs van overschrijving. Je kunt te maken hebben met een valse betaalapp, fotoshoppen of een transactie die de oplichter naar zichzelf heeft gedaan met jouw naam als begunstigde;
  • Geef je 06-nummer alleen bij serieuze belangstelling of een akkoord;
  • Stuur in geen geval foto’s van je ID, bankpas of bankafschrift;
  • Bij twijfel: google de naam van de koper of verkoper of check bij de politie op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.html;
  • Heb je belangstelling voor een artikel, maar vertrouw je het niet? Upload dan de foto van dat artikel via images.google.com. Als je dezelfde foto nog een keer vindt, let dan extra op;
  • Let extra op bij luxe accessoires en sieraden;
  • Check de beoordelingen van de koper of verkoper, al biedt dat tegenwoordig ook geen garantie. De beoordelingen kunnen fake zijn;
  • Wees alert op dubieuze advertenties.

Nog even dit…

Onthoud dat als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dat dan ook vaak zo is.